Hur kan vi stötta en elev med autism i förskoleklass som har svårt att kommunicera?

Hur kan vi stötta en elev med autism i förskoleklass som har svårt att kommunicera?

Svar:

Svårigheter inom social kommunikation och interaktion är ett av huvudsymtomen vid autism. Den språkliga förmågan varierar mycket från individ till individ. En del har ett välutvecklat språk, medan andra talar lite eller inte alls. Det kan vara svårt att anpassa språket till situationen, att tolka det som är underförstått och människors kroppsspråk.

Skolmiljön ställer höga krav på social kompetens inom flera områden. Därför är det viktigt att skolan ger det stöd som behövs i kommunikationen både i undervisningen, i dagsrutiner och i sociala situationer. Ett sätt att göra det är att använda sig av alternativ och kompletterande kommunikation (AKK), såsom bilder och tecken. Detta är av betydelse både för att underlätta elevens förståelse och för att hitta fungerande sätt för eleven att uttrycka sig och samspela med andra. Olika exempel på visuellt stöd är att använda sig av kommunikationskartor, bildknippor, transportkort och ritprat. Utöver detta är det bra att själv inte prata för mycket, att man betonar det som är viktigt och att sänka sitt taltempo. 

Det finns många sätt att göra skolans sociala lärmiljöer mer tillgängliga och att stimulera till kommunikation och samspel. Det kan handla om att som vuxen vara aktiv i leken, att planera sociala aktiviteter utifrån vad som intresserar eleven och att organisera lek och aktiviteter i mindre grupper eller i par.

 

Studiepaket NPF

I vårt studiepaket NPF kan du lära dig mer om hur du kan stödja din elev med NPF. Studiepaketet vänder sig till er inom förskola, grundskola respektive fritidshem.

Studiepaket NPF  


SPSM har också ett studiepaket om AKK (alternativ & kompletterande kommunikation) med hjälp av digitala verktyg:

Kostnadsfria bilddatabaser

Hos DART (VG-regionen) finns verktyg för att göra egna bildstöd:

Bildstod.se 


Habiliteringen i Region Stockholm har en del material som är fritt att använda:

Papunet har också färdiga bilder för nedladdning.
Samspel och kommunikation för alla - Papunet på svenska

SPSM har ett par webbtjänster med symbolbilder och tecken som stöd för kommunikation:
Pictogram
I Specialpedagogiska skolmyndighetens webbtjänst Pictogram.se finns möjlighet att ladda ner Pictogram för att använda i till exempel kommunikationskartor och olika typer av scheman:

Ritade tecken
Genom SPSM:s online-tjänst "Ritade tecken" får du tillgång till närmare 2500 ritade tecken som är utvecklade för att stödja TAKK, tecken som AKK. 


Det finns en Facebook-grupp, "Bildstöd-tips och råd", där 15.000 medlemmar delar med sig av erfarenheter, tips och material.

Förslag på litteratur
Sjölund, A., Jahn, C., Lindgren, A. & Reuterswärd, M. (2017). Autism och ADHD i skolan- handbok i tydliggörande pedagogik. Natur och Kultur.

 

 


Publicerat fredag 4 oktober 2024