SPSM erbjuder utbildning i svenskt teckenspråk för hörande syskon till döva och hörselskadade samt för CODA, det vill säga hörande barn till föräldrar med hörselnedsättning. Utbildningen riktar sig även till elever med hörselnedsättning och som inte är inskrivna i specialskolan, men har behov av att lära sig svenskt teckenspråk.
Vi erbjuder fysiska kursträffar och fjärrundervisning inom teckenspråk för elever som har syskon eller föräldrar som är döva eller har hörselnedsättning. Vi erbjuder även fjärrundervisning för elever som själva är döva eller har hörselnedsättning.
Teckenspråksutbildningen följer en ramkursplan och är inte betygsgrundande. Det betyder att undervisningen inte sker inom ramen för modersmålsundervisning eller språkval – det är skolhuvudmannen för elevens ordinarie skola som ansvarar för det. Vår utbildning är däremot ett komplement.
Du behöver bara skicka in ansökan en gång, den gäller hela skolgången. När barnet har fått en plats så skickas en inbjudan ut för varje termin. Du väljer ett av de två alternativ som erbjuds.
I ansökningsblanketten anger du om ansökan gäller kursträffar eller fjärrundervisning. Nedan kan du ta del av information om vem som kan söka till kursträffar och fjärrundervisning, hur undervisningen går till och vad som krävs av elevens skola.
Vi erbjuder kursträffar för elever som tillhör upptagningsområde för Kristinaskolan, Birgittaskolan och Manillaskolan, från årskurs 1 (start vårterminen) till årskurs 9. Kursträffar anordnas i Härnösand, Örebro och Stockholm.
Elever som tillhör Östervångskolan och Vänerskolans upptagningsområde erbjuds endast fjärrundervisning.
För kursträffar tar vi in elever löpande och när ansökan har godkänts blir eleven erbjudanplats i en grupp inför ny termin. När eleven har fått inbjudan att delta på kursträff behöver mentor eller rektor ge tillstånd för eleven att delta på kursträffen.
Elever som kommer på våra kursträffar får undervisning i svenskt teckenspråk på plats på någon av våra regionala specialskolor.
Kursträffen kan vara från måndag till fredag, men kan också vara från tisdag till torsdag. Exakta dagar och tider kan variera mellan skolor. Eleverna ingår i en grupp med andra i ungefär samma ålder och som kan ungefär lika mycket teckenspråk.
Eleverna erbjuds en kursträff per termin. Elevens vårdnadshavare får en inbjudan några veckor innan kursträffens början, och tackar ja eller nej till erbjudna dagar. Så länge eleven deltar i kursträffarna får vårdnadshavare automatiskt en ny inbjudan när det är dags för nästa tillfälle. Om vårdnadshavare tackar nej till två kursträffar efter varandra stryks eleven från utbildningen, och behöver ansöka på nytt.
För att inte hamna efter i sitt skolarbete kan eleven ta med sig läxor eller uppgifter från sin ordinarie hemskola. Uppgifterna bör vara inom ramen för skolans kärnämnen och ligga på en nivå som är lämplig för eleven att utföra relativt självständigt. Den lärare som undervisar eleverna under kursträffen har sin huvudsakliga kompetens inom svenskt teckenspråk.
Vi erbjuder fjärrundervisning med upp till 3 elever per grupp från årskurs 2 till och med gymnasiet för elever som:
För ansökan till fjärrundervisning kan det dröja cirka två år innan vi kan erbjuda ditt barn en plats utifrån de önskemål du har angett. Vi kontaktar dig när det finns en plats ledig.
Eleverna och läraren kopplar upp sig via Zoom. Lektionerna sker en gång i veckan och är 30–45 minuter långa.
Om eleven ska delta i fjärrundervisning måste rektor skriva under en överenskommelse med intyg om att eleven får delta under skoltid, har en utsedd handledare och tillgång till utrustning och plats där eleven kan sitta ostörd under fjärrlektion.
Handledaren ska finns med eleven under fjärrlektionen, för undervisningens kvalitet och för att eleven ska få ut så mycket som möjligt av fjärrundervisningen. Handledaren kan vara en pedagog eller någon annan i personalen som är lämplig för uppgiften.
Svenskt teckenspråk är ett visuellt språk. Därför behövs en stor skärm med bra upplösning. Uppkopplingen måste vara stabil och rummet behöver ha bra belysning.
Den teknik som hemskolan behöver tillhandahålla:
Fjärrundervisning: fjarrundervisning@spsm.se
Kursträffar:
Publicerat 2025-03-25