Forskningsutblick: Komplexiteten i omfattande skolfrånvaro på svenska skolor: Insikter från elever med autism och deras lärare
Långvarig problematisk skolfrånvaro får allvarliga konsekvenser för elever, både på kort och lång sikt. Den här studien bygger på intervjuer med sex elever med autism som har erfarenhet av skolfrånvaro och fyra erfarna lärare. Syftet med studien var att förstå vilka faktorer som ökar eller minskar risken för problematisk skolfrånvaro. Resultaten visar att både elever och lärare ser att struktur, organisation och relationer är avgörande för en trygg och fungerande skolgång.
Det här handlar forskningen om
Allt fler, och allt yngre, elever är borta från skolan under långa perioder. Studien undersöker vad både elever och lärare anser är viktigt för att förhindra frånvaron och hjälpa eleverna tillbaka till skolan. Forskarna betonar att elevers och lärares egna upplevelser spelar en central roll för att hitta lösningar.
Så här gjorde forskarna
Studien bygger på intervjuer med sex elever med autism, tre flickor och tre pojkar, 15–16 år, som har varit borta länge från skolan. Dessutom intervjuades fyra lärare med stor erfarenhet av att arbeta med elever med problematisk skolfrånvaro. Intervjuerna analyserades och tre huvudområden identifierades:
- Struktur – tydliga rutiner och ordning i skolan.
- Organisation – en anpassad lärandemiljö.
- Relationer – trygghet i kontakten med lärare och klasskamrater.
Det här kom forskarna fram till
Eleverna upplever att brist på struktur och planering gör det svårt att återvända till skolan. Det skapar osäkerhet och en negativ lärandemiljö.
Lärarna känner sig ofta otillräckliga i sitt stöd till elever som ska tillbaka efter en längre frånvaro. De ser även att läroplanen kan försvåra anpassningar.
Viktiga faktorer för att främja skolnärvaro inkluderar trygga relationer med lärare och klasskamrater, tidig upptäckt och förebyggande insatser, extra stöd vid övergångar mellan skolstadier, särskilt mellan årskurs 3 och 4, samt anpassad undervisning och individuellt stöd.
Sammanfattningsvis visar studien att skolor behöver arbeta med tydliga strukturer, trygghet och anpassningar för att minska skolfrånvaro.
Så kan du förstå forskningen
Resultaten kan hjälpa skolor att utveckla strategier för att förebygga skolfrånvaro och stötta elever som behöver hjälp att återvända. Genom att lyssna på både elever och lärare kan skolpersonal skapa en trygg och mer förutsägbar skolmiljö.
Så arbetar vi med forskningsutblickar
Forskningsutblickar är kortfattade sammanställningar av aktuell forskning inom specialpedagogik och områden som rör SPSMs målgrupper - barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättningar. SPSM sammanställer och kommunicerar forskningsresultat för att öka kunskapen om specialpedagogiska frågor. Varje utblick lyfter en specifik studie, inte hela kunskapsläget. Om du behöver specialpedagogisk rådgivning kontakta Fråga en rådgivare.
- Läs mer om hur vi sammanställer och kommunicerar forskning
- Våra skrifter, lägesrapporter och systematiska översikter
- Fråga en rådgivare