Klassrum

Forskningsutblick: En intervjubaserad fallstudie om utbildningssituationen för en elev med adhd

Den här studien handlar om en 13-årig flicka med särskild begåvning och adhd och hennes upplevelser i skolan. Forskarna intervjuade både henne och hennes vårdnadshavare för att förstå vilka utmaningar och möjligheter som finns för elever som både är särskilt begåvade och har en funktionsnedsättning – även kallat twice exceptional (2e).

Resultaten visar att det saknas kunskap om 2e-elever i svensk skola. Lärare och skolpersonal vet inte hur de ska anpassa undervisningen för att stödja både elevens styrkor och svårigheter. Studien visar också att det behövs mer forskning för att bättre förstå och hjälpa dessa elever.

Det här handlar forskningen om

I Sverige finns det lite forskning om 2e-elever, trots att internationella studier visar att de är en betydande grupp. Tidigare forskning visar brister i hur skolor undervisar och bemöter dessa elever.

Studien genomfördes för att öka kunskapen om utbildningssituationen för 2e-elever i Sverige. Forskarna ville ta reda på elevens och vårdnadshavarens upplevelser och veta mer om deras önskemål om hur skolan kan bli bättre för eleven.

Så här gjorde forskarna

Studien är en fallstudie, där forskarna intervjuade en 13-årig flicka och hennes vårdnadshavare vid flera tillfällen. Samtalen var öppna, så att deltagarna kunde berätta vad de tyckte var viktigt.

Intervjuerna skrevs sedan ner och analyserades för att hitta mönster. Tre forskare gick igenom materialet och skapade en struktur. Därefter granskade en fjärde forskare en del av materialet för att säkerställa att analysen var korrekt.

Det här kom forskarna fram till

  1. Skolan fokuserar mer på svårigheter än styrkor.
    Lärare ser ofta bara de utmaningar som funktionsnedsättningen innebär, men glömmer att anpassa undervisningen för att stödja den särskilda begåvningen. Flickan och hennes vårdnadshavare upplever att skolan missar att utveckla hennes starka sidor och intressen.
  2. Klasskamraternas inställning kan vara negativ.
    Flickan berättar att hennes klasskamrater ser hennes akademiska intresse som något negativt. Det är en skillnad jämfört med internationella studier, där elever med 2e ofta får uppskattning för sina styrkor. Den svenska eleven upplever istället att det inte är ”coolt” att vara duktig i skolan.
  3. Okunskap om 2e inom skolan.
    Bristen på kunskap om särskild begåvning och 2e bland lärare och skolpersonal kan vara en av orsakerna till problemen. Om skolor inte vet hur de ska stötta dessa elever, kan de inte ge rätt hjälp.

Så kan du förstå forskningen

Studien visar att skolor behöver:

  • se både styrkor och svårigheter hos 2e-elever
  • skapa en mer positiv attityd bland klasskamrater
  • öka kunskapen om särskild begåvning och 2e bland lärare och skolpersonal.

Lärare, specialpedagoger, speciallärare och andra yrkesgrupper i skolan kan använda forskningen för att förbättra stödet till dessa elever. Det behövs också mer forskning och utbildning för att ge 2e-elever bättre möjligheter att utvecklas i skolan.

Så arbetar vi med forskningsutblickar

Forskningsutblickar är kortfattade sammanställningar av aktuell forskning inom specialpedagogik och områden som rör SPSMs målgrupper - barn, elever och vuxenstuderande med funktionsnedsättningar. SPSM sammanställer och kommunicerar forskningsresultat för att öka kunskapen om specialpedagogiska frågor. Varje utblick lyfter en specifik studie, inte hela kunskapsläget. Om du behöver specialpedagogisk rådgivning kontakta Fråga en rådgivare.

Publicerat torsdag 20 mars 2025