Tangentbordsstyrning

Tangentbordsstyrning innebär att läromedlet är möjligt att navigera från tangentbordet. Detta räknas som grundläggande tillgänglighet för ett digitalt läromedel* och anges också i WCAG 2.0.

Olika nivåer

En basnivå är navigering med "Tab-Enter".

En annan nivå som är nödvändig för vissa grupper, är att det finns kortkommandon** som exempelvis Ctrl+P, så att man med tredjepartsprogram, exempelvis skärmtangentbord och skärmläsare, kan styra och navigera.

För vem?

Elever med grava rörelsehinder och de som använder skärmläsare för blinda använder tangentbordsstyrning. Det är även så att många kan ha nytta av tangentbordskommandon och för ingen har det negativa konsekvenser.

 

*) Det finns funktioner, t ex "drag-drop", som inte är realistiskt att göra tangentbordskommandon för. Däremot kan man ofta skapa alternativa tangentbordsstyrda lösningar för de uppgifterna. Undantag kan vara exempelvis ritverktyg.

**) För dessa finns de facto standard, till exempel kan Page Down betyda nästa sida. Lämpligt för målgruppen är att följa de kommandon som är vanligast. Exempel finns hos vissa förlag på kortkommandon där man analyserat vad som är "standard" och vad som kan bli.

Vad säger WCAG?

WCAG och tangentbordsstyrning

Publicerat onsdag 27 maj 2020