Utveckla elevhälsoarbete

Ett hjärta med ord som har koppling till elevhälsoarbete.

Välkommen till SPSM:s stöd för utveckling av elevhälsoarbete

Elevhälsoarbetet ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande för att möjliggöra tidiga insatser och ett åtgärdande arbete med hög kvalitet. Det är ett gemensamt och systematiskt arbete för alla barns och elevers lärande, utveckling och hälsa. För de barn och elever som har en funktionsnedsättning är det särskilt viktigt att elevhälsan, lärare och övrig personal samverkar. 

SPSM:s stöd syftar till att utveckla en tvärprofessionell samverkan och ett mer förebyggande och hälsofrämjande arbetssätt i det systematiska kvalitetsarbetet. Innehållet riktar sig i första hand till rektor tillsammans med elevhälsan som team. Det kan även användas i samverkan med lärare och andra professioner för att skapa samsyn om verksamhetens gemensamma elevhälsoarbete. Stödet vänder sig till samtliga skolformer – även förskola och kommunal vuxenutbildning, trots att elevhälsa inte är lagstadgat där. 

Stöd för utveckling av elevhälsoarbete:

  • Materialet Att höja skolans elevhälsokompetens, ger en struktur för utvecklingen av elevhälsoarbetet under ett läsår.
  • Webbinarier ger information, fördjupning och erfarenhetsutbyte.
  • Publikationer om elevhälsoarbete.
  • Rådgivning ger stöd till att planera och organisera kompetensutvecklingen.  
  • Statsbidrag.

På sidan Organisera kompetensutveckling finns information till verksamheter som planerar att genomföra kompetensutveckling. Där finns även riktad information till rektorer och huvudmän som ansvarar för elevhälsoarbetet.

Upplägg och innehåll bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Ett elevhälsoarbete utgår från flera olika perspektiv i forskning. Stödet bygger på lärdomar från utvärderingar och samarbeten mellan SPSM, förskolor, skolor och huvudmän samt befintlig forskning. Läs mer på sidan Om materialet.

Utveckla ert elevhälsoarbete med stöd av SPSM

I filmen får du veta mer om vilket stöd SPSM erbjuder för att ni ska utveckla ert elevhälsoarbete. Speltid: 1 minut.