Moment 3 Styrdokumenten – en ledstång i arbetet

Här får du kunskap om de styrdokument som gäller för elever som är mottagna i den anpassade grundskolan och får sin utbildning i en grundskoleklass. Du får också veta mer om hur du kan arbeta med barns rättigheter.

Mål

Mål med momentet är att du ska få grundläggande kunskap om de styrdokument som gäller när en elev läser integrerat i en grundskoleklass: skollag, läroplaner, allmänna råd och andra styrande och stödjande material i arbetet.

Se

Om styrdokument och dubbla läroplaner

Filmen ger dig en överblick över de styrdokument som gäller elever med intellektuell funktionsnedsättning som är mottagna i anpassad grundskola. Se hur likheter i kursplanernas syfte och centrala innehåll kan utgöra en grund för undervisningen. Från och med 1 juli 2022 finns kommentarmaterial till samtliga kursplaner i anpassad grundskola. Filmen har undertext och teckenspråkstolkning. Speltid 3.30 minuter.

I filmen förekommer begreppet grundsärskola, som den 2 juli 2023 bytte namn till anpassad grundskola.

Vad är barnkonventionen?

Barnombudsmannen har gjort denna korta film som sammanfattar det viktigaste i FN:s konvention om barnets rättigheter. Speltid 1.20 minuter.

Läs

Börja med att läsa den andra paragrafen ur skollagens tredje kapitel, Barns och elevers utveckling mot målen, här:

3 kap. Barns och elevers utveckling mot målen

Barnens och elevernas lärande och personliga utveckling

2 §  Alla barn och elever i samtliga skolformer och i fritidshemmet ska ges den ledning och stimulans som de behöver i sitt lärande och sin personliga utveckling för att de utifrån sina egna förutsättningar ska kunna utvecklas så långt som möjligt enligt utbildningens mål.

Elever som till följd av en funktionsnedsättning har svårt att uppfylla de olika betygskriterier eller kriterier för bedömning av kunskaper som gäller, ska ges stöd som syftar till att så långt som möjligt motverka funktionsnedsättningens konsekvenser.

Elever som lätt uppfyller de betygskriterier eller kriterier för bedömning av kunskaper som minst ska uppfyllas ska ges ledning och stimulans för att kunna nå längre i sin kunskapsutveckling. Lag (2022:146).

 

På Skolverkets webbplats finns Läroplan och kursplaner för anpassade grundskolan. Läs läroplanen och den eller de kursplaner som är relevanta för dig. Läs även Skolverkets kommentarmaterial till anpassade grundskolans kursplaner, där du kan få stöd i undervisningen i ditt eller dina ämnen. Nu finns även sidan Kursplaner och ämnesplaner för de olika skolformerna.

Ta även del av innehållet i dessa publikationer:

  1. Integrerade elever, stödmaterial från Skolverket.
    Läs sidorna 24–27: Organisation och Kursplaner och timplaner.
    Läs sidorna 30–33: Att arbeta med två kurs- eller ämnesplaner.
  2. Mottagande i anpassade grundskolan och anpassade gymnasieskolan, samt om urval till anpassade gymnasieskolans nationella program, allmänt råd från Skolverket.
    Läs sidan 28: Beslut om ämnen eller ämnesområden i grundsärskolan.
    Läs sidorna 30–31: Möjligheter att läsa som integrerad elev i grundskolan eller sameskolan.
  3. Kommentarer till Skolverkets allmänna råd om betyg och prövning, allmänt råd Skolverket. 
    Läs sidorna 6-11: Inledning, Kort om kurs- och ämnesplanernas olika delar samt Om betyg.
  4. Ett hållbart barnrättsarbete och Checklista för ett inkluderande barnrättsarbete.
    Ta del av innehållet på sidorna på ett översiktligt sätt.

Reflektera

Instruktion till er som arbetar kollegialt med studiepaketet:

Inled er träff med att berätta kort vad ni skrev i loggboken efter Moment 2 om samverkan.

Frågorna nedan är tänkta för enskild eller kollegial reflektion. Välj frågor som är relevanta utifrån din roll och situation.

  • På vilket sätt utgår undervisningen idag från dubbla kursplaner?
  • Utgår planeringen idag ifrån den ena kursplanen och anpassas till den andra, eller utgår planeringen från båda kursplanerna parallellt?
  • Vilka nya insikter har du fått när du har tagit del av innehållet i det här momentet?
  • Kan du ge exempel på vilka värderingar som ligger till grund för arbetet med integrerade elever enligt styrdokumenten?
  • Vilka rättigheter och möjligheter för personer med funktionsnedsättning framkommer i de texter som du har tagit del av i det här momentet?
  • Ser du behov av att utveckla några av skolans rutiner eller dokument så att de stämmer bättre överens med regelverket?

Skriv

Skriv ner dina tankar i loggboken om vilka nya insikter som du har fått när du har gått igenom styrdokumenten och texterna om barns och elevers rättigheter i det här momentet. Skriv cirka en halv sida.

Uppgift till nästa träff

Filmen Om styrdokument och dubbla läroplaner ger exempel på likheter i kursplanerna för ämnet svenska i grundskolan och anpassade grundskolan. Gör en egen jämförelse mellan kursplanerna i ditt eller dina ämnen. Skriv cirka en halv sida.

Vill du veta mer?

  • Kenneth Fröjd och Therese Lindahl resonerar om hur det kan gå till i praktiken när elever läser dubbla läroplaner i anpassad grundskola och grundskola eller anpassad gymnasieskola och gymnasieskola. De delar olika exempel på upplägg som stöttar elever att lyckas i lärandet, som att kunna delta ofta på sådana moment som engagerar eleven mer, eller olika varianter av differentiering av undervisningen. Lyssna på podden Fröjds toolbox Avsnitt 29: Med Therese Lindahl.
  • Barnombudet i Uppsala län har tagit fram Likarätt, en webbaserad utbildning om barns rättigheter. Där finns texter, filmer och uppgifter. Vi rekommenderar särskilt den korta filmen Barns vardag som finns i kapitel 1, Barns rättigheter. Filmen handlar om hur viktig du som vuxen är för att se till att barn mår bra på alla sätt, även socialt.

Gå vidare till Moment 4

Publicerat tisdag 11 juli 2023