För dig som är vårdnadshavare
Du som vårdnadshavare har en viktig roll i att stödja ditt barns lärande och utveckling. Här har vi samlat webbplatsens information som riktar sig till vårdnadshavare för barn och elever med funktionsnedsättning. Innehållet på sidan består till stor del av länkar till andra sidor på webbplatsen.
SPSM arbetar för att alla barn och elever ska nå målen för sin utbildning, oavsett funktionsförmåga. Vi ger vårt stöd till förskolor och skolor i hela landet.
Specialpedagogiska skolmyndigheten erbjuder förskolor och skolor specialpedagogisk rådgivning och utredning. Observera att du som vårdnadshavare inte kan ansöka om denna tjänst – det är ditt barns förskola och skola som vid behov gör det.
Information om vilka som kan söka till specialskola, hur du ansöker och hur din ansökan hanteras fram till beslut.
Sista ansökningsdag är 15 november.
Barn och elever med funktionsnedsättning är målgrupp för specialskolorna. De har inriktningar mot fyra olika funktionsnedsättningar. Läs om våra specialskolor och deras olika inriktningar.
Våra skolor och inriktningar
Skolor för elever som är döva eller har hörselnedsättning (regionala)
- Kristinaskolan, Härnösand
- Birgittaskolan, Örebro
- Manillaskolan, Stockholm
- Vänerskolan, Vänersborg
- Östervångsskolan, Lund
Skolor för elever med grav språkstörning (nationella)
Skola för elever med synnedsättning och ytterligare funktionsnedsättning (nationell)
Skola för elever som är döva eller har hörselnedsättning i kombination med intellektuell funktionsnedsättning och elever med medfödd dövblindhet (nationell)
Våra specialskolor är anpassade för elever som behöver en annan skolform. Här får eleverna en skolmiljö som ger dem möjlighet till delaktighet och utveckling. Alla kan delta i det sociala samspelet, känna tillhörighet och utvecklas som individer.
Specialskolans barnombud kan ge ditt barn råd och stöd, exempelvis om barnet känner sig otrygg i skolan.
Ta del av vad elever och vårdnadshavare tycker och tänker om specialskolan.
Vi har intervjuat några av våra medarbetare i specialskolorna, för att höra vad de tycker om verksamheten och sitt arbete.
Personer som har en funktionsnedsättning och anhöriga kan söka bidrag vid vissa studier. Syftet med bidraget är att öka kunskapen om funktionsnedsättningen och förbättra möjligheterna att delta i samhällslivet.
Samverkan
Som vårdnadshavare till ett barn med funktionsnedsättning behöver du ofta samverka med förskola, skola och andra aktörer kring ditt barns utveckling och lärande. Skolverket har mer information om samverkan mellan skola och vårdnadshavare.
Är du orolig för att ditt barn inte vill gå i skolan? Då är det viktigt att samverkan med skolan fungerar bra, för att kunna utreda orsaker och finna goda lösningar.
Du som är vårdnadshavare eller elev på specialskolan kan logga in här för att göra en sjukanmälan, följa elevens kunskapsutveckling, hitta kontaktuppgifter med mera.
Kurser för anhöriga
- Teckenspråksutbildning för föräldrar (TUFF), för att kunna kommunicera med och stötta ditt barns utveckling.
- Teckenspråksutbildning för elever som inte går i specialskolan.
- Se om det finns några andra kurser för vårdnadshavare i vår kurskalender