Veckans filmade fråga

Vi söker material för att arbeta med spegelvändningar

Fråga

Vi har en elev i femman som spegelvänder bokstäver. Vad finns det för material och metoder för att arbeta med detta?

Svar

Spegelvändningar är vanligt bland elever under de första skolåren eftersom hjärnan inte är färdigutvecklad för att skilja på "rättvända" och "spegelvända" saker. Det är inte vanligt att en elev i årskurs fem spegelvänder bokstäver. En anledning till att ett barn fortsätter spegelvända är att barnet har svag visuell perception. En svag visuell perception kan ge symtom som att spegelvända bokstäver eller siffror.

Kartlägg hur det fungerar i olika situationer

Är eleven vänsterhänt eller dubbelhänt? I bland kan elever som är vänsterhänta och vill skriva med vänster hand men ändå skriver med höger, skriva spegelvänt eller upp och ner.

Börja med att göra en kartläggning över hur det fungerar för eleven i andra situationer under skoldagen. Det kan gälla vid läsning och matematik men även i korridorer, matsal och idrott. Skolsköterskan bör bedöma synförmågan och vid behov skicka en remiss till ögonkliniken.

Kartläggningsmaterial och kurser

Utöver detta finns ett bedömningsverktyg för att bestämma visuella-perceptuella styrkor och svagheter som heter Test of Perceptual Skills, TVPS-4. Testet finns att köpa på Lära Förlag och det krävs en utbildning för att använda det.
TVPS-4 på Lära Förlags webbplats

Ågrenska stiftelsen ger också kurser i TVPS-4.
Ågrenska stiftelsens webbplats

Askunge förlag har material som tränar bokstäver bland annat ett som heter BAS.
Askunge förlags webbplats

Skrivguiden - Bokstäver & Ord är en app där barn lär sig skriva bokstäver. Den är helt anpassningsbar för att passa respektive barn behov och kontrollerar framsteg som görs genom ett system.
Recension av Skrivguiden - Bokstäver & Ord på Pappas appars webbplats

 

Publicerat fredag 11 oktober 2019