Universitet och högskola
Universitet och högskolor kan beviljas statsbidrag från SPSM för att underlätta studierna för personer med funktionsnedsättning.
Bidraget gäller för stöd till studenter med svåra rörelsehinder, och, eller psykiska eller neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Förordning om statsbidrag för särskilt utbildningsstöd (SFS 2011:1163).
Bidrag kan beviljas för
Universitet och högskolor kan beviljas bidrag till mentorsstöd, anteckningsstöd och stöd vid förflyttning. Det är universitetet eller högskolan som ansvarar för stödet. Bidrag fördelas utifrån antalet timmar de olika stödinsatserna uppgår till. De senaste åren har det ansökta beloppet varit högre än det bidrag SPSM har att fördela. Om bidraget inte räcker, så beviljas samtliga skolor samma procentuella andel av sina godkända kostnader.
Kostnadstak
SPSM tillämpar ett kostnadstak per timme som är detsamma för samtliga stödinsatser. I timersättningen ingår sociala avgifter och semesterersättning. Detta innebär att lärosätet ska redovisa sina faktiska kostnader upp till lönetaket. Överskridande belopp ska inte tas upp i ansökan till SPSM.
Ansökan
Ansökan görs en gång per år, senast den 30 november. Ansökan ska omfatta perioden 1 december till 30 november.
De lärosäten som inte kan redovisa samtliga kostnader för bidragsåret får redovisa dem i ansökan för nästa år. Då är det viktigt att det tydligt framgår från vilket datum redovisningen avviker från de fastställda perioderna. Ansökan får omfatta kostnader för maximalt 12 månader.
Krav på revisorsintyg
I förordningen om statsbidrag för särskilt utbildningsstöd (2011:1163) står att de som tar emot statsbidrag är skyldiga att lämna ekonomisk redovisning. Enligt förordningen ska en revisor granska den ekonomiska redovisningen och redogöra för sina iakttagelser i ett intyg. Dokumentet Revisorsanvisningar för granskning av särskilt utbildningsstöd finns under Relaterade länkar Information och uppföljning. Intyget ska följa dessa anvisningar. Intyget lämnas tillsammans med ansökan.
Bidrag som uppgår till fem prisbasbelopp eller mer ska intygas av en auktoriserad eller godkänd revisor. Bidrag under fem prisbasbelopp kan istället intygas av en utsedd revisor. Med det menas en oberoende person som granskar lärosätets redovisning enligt anvisningarna. Lärosätets internrevisor är inte extern och kan därför inte utfärda intyget.
Information och uppföljning
- Mentorsstöd vid Sveriges lärosäten (PDF-dokument, 799 kB)
- Mentorsundersökning 2018 (PDF-dokument, 706 bytes)
- Uppföljning av mentorskap vid universitet och högskola 2014 (PDF-dokument, 425 bytes)
- Fördelning till universitet och högskolor 2022 (PDF-dokument, 17 kB)
- Revisorsanvisningar för granskning av särskilt utbildningsstöd (PDF-dokument, 24 kB).