Elever berättar

Vi har frågat några elever om hur det är att gå på teckenspråksutbildning.

En kille som ler lite, han har ljuvtröja på sig och står framför ett fönster. Utanför fönstret är Manillaskolans skolgård.

"Man lär sig jättemycket"

- Jag har lärt några klasskamrater hemma tecken, det tycker dom är kul, säger Simon Bäckström som går på teckenspråksutbildning på Manillaskolan i Stockholm.

Simon bor i Uppsala och har två bröder som har hörselnedsättning. Han började gå på teckenspråksutbildning när han vara ungefär åtta år.
- Jag använder inte teckenspråk så mycket hemma, men när jag vill säga nåt som inte alla behöver veta, så är det bra att kunna.

Han använder också teckenspråk när han träffar kompisar som är döva, bland annat några som han lärt känna på Manillaskolan.
- De tecknar jättesnabbt, så ibland är det svårt att hänga med.

På Manillaskolan är en av lärarna döv, det tycker Simon är kul för då måste han göra sig förstådd på teckenspråk och det gör att han lär sig mer. Ibland spelar de in sig själva på video när de till exempel ska beskriva något. Då kan de se hur de själva tecknar. Det tycker Simon känns lite konstigt.

Till andra som funderar på att gå teckenspråksutbildning säger Simon:
- Gör det! Det är jättekul och man lär sig mycket! 

En glad flicka står i en gymnastiksal. Hon vinkar till kameran. Bakom henne finns fler barn som rör sig i salen, de är några meter bort.

"Jag har fått nya kompisar"

- Jag och min storasyster brukar teckna när vi har nån hemlis eller överraskning och inte vill att andra ska höra, säger Malou Brännmark Zettersten, som går teckenspråksutbildning på Vänerskolan.

Malou storasyster har en hörselnedsättning och hon tycker att det gör hennes familj lite speciell. När hon går på teckenspråksutbildning träffar hon andra som också har speciella familjer och då känner hon sig inte så annorlunda.
- Jag har fått nya kompisar här och en tjej har jag träffat flera gånger, bland annat på jullovet.

Under teckenspråksveckan har de bland annat besökt en gymnasieklass, som också lär sig teckenspråk. De spelade spel ihop och hade blandade lag, en elev från Vänerskolan och en från gymnasiet.
- Vi vann! Man blir lite blyg när man är med så stora barn. De kan mer teckenspråk, men ibland kan de inte och då kan det hända att någon av oss kan. Det är kul.

Malou brukar ha med sig skoljobb från sin vanliga skola. En uppgift är att skriva dagbok under veckan. Den lämnar hon sen till sin vanliga lärare. Hon har också med sig matte, svenska och så ska hon plugga lite om månen.

I framtiden skulle Malou vilja jobba som flygvärdinna. Hon tänker att det kan vara bra att kunna teckenspråk då.

- Det är kul att lära sig andra språk, det tycker jag att andra också ska göra och så är det så god mat här.

En flicka med långt ljust hår, står i matsalen och tar för sig mat. Hon ler lite. Bakom henne står en kille och en tjej i kö.

"Det bästa språket"

- Teckenspråk är det bästa språket. När jag blir stor vill jag bli tolk, säger Tuva Udén som går teckenspråksutbildning på Vänerskolan.

Tuva har en pappa som är döv, hennes mamma är teckenspråkstolk. Det här är andra gången hon går på teckenspråksutbildning. Hon kunde redan en del teckenspråk när hon började, bland annat alfabetet och en del ord som bara finns på teckenspråk som happ och hyff.
- Jag behöver lära mig teckenspråk för att kunna prata bra med pappa.

Förra gången Tuva var på kurs lärde hon sig teckna en julsång, sen framförde hon den på sin vanliga skolas julavslutning för alla elever och föräldrar.
- Det var kul, men pirrigt. Det var första gången jag uppträdde för publik, det vill jag göra igen.

Den här dagen har de fått titta på ett teckenspråkigt recept, på film, och sen skriva av det. På fredag ska de sedan baka utifrån receptet. De har också träffat en annan klass på Vänerskolan och lekt lekar med dem. En av lärarna är döv och Tuva tycker att det är roligt när han tecknar, men det är svårt när han tecknar snabbt.
- Jag tycker det är bra att gå på teckenspråksutbildning för jag lär mig mer då, än hemma. 

Publicerat torsdag 17 mars 2016 Granskat torsdag 13 september 2018