Klicka här för webbversion

Specialpedagogiska Skolmyndigheten
Bilden visar en kock i ett skolkök. Bakom kocken står elever och arbetar.

Digitalt lärande är tema för Lika värde

Användning av digitala verktyg i lärandet ger möjlighet till mer individuella lösningar. I årets sista nummer av tidningen Lika värde kan du få råd att komma igång med digitalt lärande och läsa om verksamheter som har kommit en bit på vägen. Ett exempel är bageriläraren Hans Gustavsson. Han har förnyat undervisningen med hjälp av it och blev därför en av tre finalister till lärarpriset Guldäpplet.

Lika värde ges ut av Specialpedagogiska skolmyndigheten. Du kan ladda ner tidningen från webbutiken. Där kan du också beställa tryckta exemplar, utan kostnad.

Bilden ovan är fotograferad av Magnus Johansson.


Illustrationen visar en surfplatta, en mobiltelefon och en bärbar dator.

Digitalt stöd i molnet för lärare och elever

För ett par år sedan saknade Ödeshög en strategi för att arbeta med digitalt stöd. Med bidrag från Specialpedagogiska skolmyndigheten har kommunen nu ett molnbaserat skoldatatek. Där kan både lärare och elever nå digitala verktyg oberoende av plattform eller enhet. Nu växer intresset för anpassningar. 

Ladda ner tidningen från webbutiken.

Illustratör: Liljedal Communication

Illustration av en bondgård med djur som en ko, ett får, en häst och en tupp.

Interaktivt läromedel skapar engagemang

En träningsskoleklass i Umeå använder läromedlet "Djur omkring oss" för en interaktiv skrivtavla i undervisningen. Med en interaktiv skrivtavla kan du få igång reflektioner och samtal i gruppen. Läromedlet har inga signaler för rätt eller fel, poängen är att samtala om olika valmöjligheter. Det skapar engagemang.

Ladda ner tidningen från webbutiken.

Illustratör: Henry Svahn


Råd om betyg och anpassad bedömning

Hur kan lärare anpassa bedömningen i samband med betyg när eleven har funktionsnedsättning? Gunilla Salo, samordnare för tjänsten "Fråga en rådgivare" och en av de rådgivare som svarar på inkomna frågor, ger råd. 

Ladda ner tidningen från webbutiken.

Mer i detta nummer

Så blir digitala läromedel användbara. Stig Andersson, samordnare för digital läromedelsutveckling förklarar.

Stärk den digitala kompetensen. Råd från Martiha Angermund, samordnare för digitalt lärande.

Språkutveckling i klassrummet. Vilka blir effekterna för elever när lärare får fortbildning utformad av logopeder? Intervju med Olof Sandgren, universitetslektor vid fakulteten för lärande och samhälle, Malmö universitet.

Alla dessa begrepp. Krönika av Cecilia Löfberg, utvecklingssamordnare.

Är det fel på mig? Krönika av Pia Persson, rådgivare.

Nyheter från utbildningsvärlden och Specialpedagogiska skolmyndigheten.

Ladda ner tidningen från webbutiken.

Webbseminarier om digitalt lärande

14 december bjuder Specialpedagogiska skolmyndigheten in till två webbseminarier om den nationella digitaliseringsstrategin och det stöd myndigheten kan ge

13:30-14:00 Ett webbseminarium för skolledare, rektorer och förskolechefer. 

15:00-15:30 Ett webbseminarium för specialpedagoger, speciallärare, lärare och förskollärare.

Illustrationen visar tre olika objekt. Först en pojke framför en dator, sen en surfplatta och den sista visar en flicka som tittar fram med ett par hörlurar på sig.

Lyckas med digitalt lärande

Vill du underlätta lärandet och göra undervisningen tillgänglig för alla?

Vi på Specialpedagogiska skolmyndigheten delar gärna med oss av kunskap om digitala verktyg för olika pedagogiska sammanhang, hur du kan anpassa och använda dem i undervisningen för enskilda elever eller hela grupper.

På vår webbplats finns massor av information och inspiration om digitalt lärande.

I söktjänsten Hitta läromedel, har vi bland annat samlat digitala läromedel.

Funderar du på att starta ett digitalt utvecklingsprojekt? På vår webbplats kan du läsa om vad som gäller för att kunna få SIS-medel.

Tipsa andra om detta nyhetsbrev

Berätta gärna för andra att de kan få ett e-postmeddelande när ett nytt nummer av tidningen Lika värde finns att ladda ner.

Hos Specialpedagogiska skolmyndigheten får du stöd när du skapar lärmiljöer som är utvecklande och tillgängliga för alla. Vi erbjuder specialpedagogiskt stöd till skolor och förskolor i hela landet, svarar på frågor och erbjuder kurser och konferenser. Vi driver också flera specialskolor, fördelar statsbidrag och utvecklar läromedel. Välkommen till Sveriges största kunskapsbank inom specialpedagogik.