En whiteboard  med pictogrambilder som visar vad som står på schemat olika klockslag

Pictogram

Bilder kan användas för att kommunicera och tydliggöra information i olika sammanhang. I Specialpedagogiska skolmyndighetens webbtjänst pictogram.se finns möjlighet att ladda ner Pictogram för att använda i till exempel kommunikationskartor och olika typer av scheman.

Pictogram är ett visuellt språk där varje bild står för ett ord eller ett begrepp. Bilderna är svartvita och tanken är att de ska vara lätta att avläsa även i en detaljrik miljö. För att det betydelsebärande innehållet i bilden ska vara lätt att uppfatta innehåller bilderna få detaljer. Förutom att användas som kommunikationsstöd kan bilderna även användas som tankestöd, minnesstöd eller för uppmärkning av olika miljöer. 

I webbtjänsten Pictogram.se får du tillgång till cirka 2 500 bilder. Bildbasen uppdateras med nya bilder två gånger om året. I webbtjänsten finns också verktyg för att skapa scheman, kommunikationskartor, instruktioner med mera. Bilderna finns översatta till 21 olika språk. På webbplatsen kan du läsa mer om pictogram och även beställa abonnemang för att få tillgång till hela tjänsten.

Publicerat torsdag 27 april 2023