Illustration/pictogrambild av en snögubbe. Ovanför snögubben finns en text "snögubbe".

Snögubbe

Ute eller inne, naturmaterial eller vattenfärg?

Snögubbar kan göras på många sätt. Ett alternativ är att vara ute i snön och göra dem tillsammans hela klassen. Oavsett hur du gör dem tränas också motorik och några matematiska begrepp som exempelvis stor, liten och mellan. Även de rumsliga begreppen på, under och mitten får eleverna öva på.

Utomhus

Rulla tre stora snöbollar. Ställ dem bredvid varandra och titta eter vilken som är störst. Den får vara underst på gubben. Ta sedan den mellanstora bollen och lägg på den största, avsluta gubben med den minsta bollen som blir huvud. Därefter kan ni leta pinnar och kottar i skogen att använda som armar, ögon och mun. Det kan också vara roligt att ta ut vattenfärg som eleverna kan måla detaljerna med.

Om du väljer Snögubbe som inneaktivitet. Förberedelser: Rita upp cirklar i tre olika storlekar på vit kartong en uppsättning till varje elev. Ta fram svart eller mörkblå ark, saxar, lim och färg eller tuschpennor. Eventuellt plastfickor, tejp och konstgjord snö.

Gör så här

  • Låt eleverna klippa ut cirklarna.
  • Limma fast dem på ett mörkt ark.
  • Dekorera genom att rita ögon och mun med mera.

Tips!

Om ni har tillgång till plastfickor kan ni gärna stoppa snögubbarna i dem och fylla på med konstgjord snö. Tejpa ihop översta delen av plastfickan och vänd upp och ner, därefter tillbaka igen. Vips så snöar det på gubben.

Ämnesområde och centralt innehåll

Estetisk verksamhet: Estetisk framställning
Verklighetsuppfattning: Kvantitet

Från läroplanens syfte

  • välja och använda olika material,
  • sortera föremål utifrån kvantitet.
Publicerat fredag 19 februari 2021