Speciallärare vinner Guldäpplet 2018

Maria Glawe är vinnare av lärarpriset Guldäpplet 2018. Hon får utmärkelsen för sitt arbete med att skapa en engagerande och motiverande undervisning i samspel med omvärlden, viket bidrar till elevernas fördjupade kunskaper.

Maria Glawe är speciallärare med inriktning språk-, läs- och skrivutveckling och förstelärare på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Hon vill gärna inspirera lärare till att gå utanför sin komfortzon för att ta sin undervisning till en helt annan nivå.

– Jag vill bidra till att lärare upptäcker sin inneboende drivkraft att, tillsammans med kollegor, skapa en lärande gemenskap där alla barn och unga, oavsett olikheter kan blomma ut. Jag brinner helt enkelt för barns och ungas delaktighet och medskapande och möjligheten för alla, oavsett behov och förutsättningar, att utvecklas till sin fulla potential, säger hon.

Läs tidigare intervju med Maria Glawe, när hon fortfarande var en av tre nominerade till lärarpriset Guldäpplet 2018.

Andra vinnare

Anna Bergström, speciallärare, inriktning språk-, läs- och skrivutveckling och förstelärare, Lejonströmsskolans grundsärskola i Skellefteå och Daniel Nilsson, speciallärare i matematik och förstelärare, på Stagneliusskolan i Kalmar, delade på andraplatsen.

Amelie Wahlström, rektor i Karlstad, tog samtidigt emot juryns särskilda pris för att hon, som rektor, visat prov på det ledarskap som krävs för att lyckas i det genomgripande digitaliserings- och förändringsarbete som skolan står inför.

Vinnaren av Guldäpplet 2018 presenterades måndag 29 oktober på Skolforum, Stockholmsmässan i Älvsjö.

Totalt var det drygt hundra engagerade och kompetenta lärare från hela landet som nominerades till lärarpriset Guldäpplet 2018.

Mer om Guldäpplet

Guldäpplet delas ut av Stiftelsen Yngve Lindbergs Minne vars partners är: Specialpedagogiska skolmyndigheten, Lärarförbundet, Lärarnas Riksförbund, Sveriges kommuner och landsting, Statens medieråd, Gleerups Utbildning AB, ILT Inläsningstjänst AB, Netsmart AB, Studentlitteratur AB, samt Föreningen DIU och Stiftelsen DIU, grundare och koordinator.

Läs mer på Guldäpplets webbplats.

Publicerat måndag 29 oktober 2018 Granskat tisdag 30 oktober 2018